Wilvo-TTV Bergeijk

Informatie voor Ouders

11 levenslessen die je kind kan leren van een sport

Sporten is natuurlijk hartstikke gezond. Maar het kan je kind ook belangrijke vaardigheden en levenslessen bijbrengen. Wij zetten er elf voor je op een rij.

Les 1: sportief reageren

Competitie is een belangrijk onderdeel van sport. Maar wat nóg belangrijker is: op een sportieve manier leren omgaan met verliezen en teleurstelling.

Les 2: waarom het belangrijk is om de regels te volgen

Elke sport heeft zijn eigen regels en elk kind moet begrijpen dat je die regels moet volgen om het spel te kunnen spelen en succesvol te kunnen zijn. Door de regels te volgen leren kinderen om geduldig en eerlijk te zijn.

Les 3: hoe het is om onderdeel uit te maken van een team

Een teamsport zoals basketbal of voetbal kan helpen om je kind verantwoordelijkheidsgevoel bij te brengen. In een team kun je pas winnen als iedereen zijn steentje bijdraagt. Wanneer je afhaakt heb je hier niet alleen jezelf mee, maar het hele team.

Les 4: communicatie

Heeft je kind tijdens een voetbalwedstrijd de bal, dan moet hij met teamgenoten communiceren: wie staat er vrij? Communicatie is een essentieel onderdeel van sport. Kinderen kunnen leren zich op een effectieve manier te uiten, naar anderen te luisteren en te werken met lichaamstaal.

Les 5: instructies volgen en kritiek ontvangen

Het is de taak van de coach om opbouwende kritiek te geven. Je kind moet weten wat hij goed doet en wat er beter kan. Instructies van iemand aannemen, ongeacht of je het er nu wel of niet mee eens bent, is een belangrijke vaardigheid om te leren. In de toekomst zal je kind, net als iedereen, ook wel eens te maken krijgen met kritiek. Het helpt hem als hij daar niet gefrustreerd van raakt, maar ervoor leert openstaan.

Les 6: je moet trainen om ergens goed in te worden

Je kunt niet uitblinken in een sport als je niet de moeite neemt om ervoor te trainen. Door wekelijks te trainen en veel tussendoor te oefenen leert je kind dat hij met hard werken uiteindelijk zijn doel(en) kan bereiken.

Les 7: wat je moet doen om je doel te bereiken

Elke sport draait om een bepaald doel: het best kunnen tafeltennissen door de bal van de tegenstander steeds goed terug te spelen. Tijdens het trainen leert je kind om naar zijn doelen toe te werken. Van die vaardigheid zal hij op school en later op zijn werk veel plezier hebben.

Les 8: wat sport voor je geest en lichaam doet

In sport kan je kind zijn energie kwijt en het is de ideale manier om fit te blijven. Leert je kind op jonge leeftijd om op die manier voor zijn lichaam te zorgen, dan is de kans groot dat hij er ook de rest van zijn leven een gezonde levensstijl op na houdt.

Les 9: hoe je jezelf en anderen kunt vertrouwen

Er is geen ‘ik’ in een team, alleen maar een ‘wij’. Dit betekent dat je kind moet vertrouwen op de vaardigheden van zijn teamgenoten. Daarnaast leren kinderen te vertrouwen op zichzelf en hun instinct te volgen. Dat geeft uiteindelijk ook zelfvertrouwen buiten het sportveld.

Les 10: verstandig met tijd omgaan

Het is niet de bedoeling dat een sport alle vrije tijd van je kind opslokt. Er is misschien ook nog huiswerk en buitenspelen met vrienden is ook belangrijk. Dat betekent dat hij moet leren om op een effectieve manier met zijn tijd om te gaan. Dat is een goede voorbereiding op de middelbare school, waar kinderen veel meer huiswerk en verantwoordelijkheden krijgen.

Les 11: niet alles draait om winnen

Het is natuurlijk leuk als je kind uitblinkt in wat hij doet. Toch kan niet iedereen de beste zijn. Misschien is jouw kind gek van tafeltennis, maar mist hij gewoon balgevoel. Dat geeft niet, zolang je kind maar zijn best doet en plezier heeft in wat hij doet. Dát is waar het uiteindelijk om draait.

bron: oudersvannu