Wilvo-TTV Bergeijk

Informatie voor Ouders

Uw kind speelt tafeltennis en als ouder heeft u vragen. Deze pagina is speciaal voor ouders van kinderen en bevat belangrijke informatie over tafeltennis en de club

Sporten

Sporten is natuurlijk hartstikke gezond. Maar het kan je kind ook belangrijke vaardigheden en levenslessen bijbrengen. Mogelijk heeft uw kind op de basisschool al kennis gemaakt met tafeltennis via het TableStars lesprogramma van de NTTB of SjorsSportief die ook door onze vereniging worden verzorgd.

Woensdagmiddag

Voor alle jeugd van Bergeijk en omstreken zijn wij op een aantal woensdagmiddagen geopend om vrijblijvend kennis te maken met tafeltennis in het Patronaat.  Inschrijvingen voor woensdagmiddag verlopen via SjorsSportief.

Proeftrainingen

Alvorens uw kind lid wordt vinden wij het belangrijk dat uw kind tafeltennis ook echt leuk vind en door een aantal keer mee te trainen ontdekt dat hij/zij wil gaan tafeltennissen en ook structureel kan komen op de dagen waarop de trainingen worden gegeven. Plezier in tafeltennis staat altijd voorop en wij streven naar een veilige sfeer waarbij het voor iedereen die aanwezig is prettig vertoeven is in onze accommodatie.

Introducees

Indien er vriendjes of vriendinnetjes van uw zoon/dochter geïnteresseerd zijn voor tafeltennis, stimuleer ze om op woensdagmiddag mee te gaan of de proeftrainingen bij te wonen. Het is erg leuk als uw zoon/dochter met vrienden kan gaan sporten.

Lid worden

Na 4 proeftrainingen zullen wij u en uw kind vragen om lid te worden. Maak samen met uw kind een goede afweging om te gaan tafeltennissen. Tafeltennis is meer dan alleen een balletje over een netje slaan en de praktijk heeft geleerd dat kinderen met een beperkte motoriek of concentratieproblemen tafeltennis erg moeilijk vinden en het lastig vinden om de hele training met tafeltennisoefeningen bezig te zijn. Kan uw kind zich moeilijk (lang) concentreren of heeft uw kind ADHD of is uw kind hoog sensitief (HSP), bepaal dan eerst of tafeltennis wel een geschikte sport voor uw kind is. Wij willen tafeltennis voor iedereen toegankelijk maken, maar zijn daar als club wel beperkt in tot het geven van tafeltennis relateerde oefeningen. Als club bespreken we graag regelmatig de mogelijkheden voor uw kind op tafeltennisgebied zodat uw kind niet alleen enthousiast begint maar enthousiast blijft waardoor het tafeltennissen voor iedereen leuk blijft. Hierbij hoort ook het doel om competitiewedstrijden en toernooien te gaan spelen zodra uw kind voldoende vaardigheden heeft. Indien uw kind na 4 proeftrainingen besloten heeft om lid te worden kunt u uw kind aanmelden

Afmelden voor trainingen

Indien uw kind niet komt trainen dan dient uw kind zich zo ruim mogelijk van tevoren af te melden. Mocht uw kind op het laatste moment niet kunnen, bijvoorbeeld omdat uw kind ziek is of uw kind een keer veel huiswerk heeft, meldt dit dan tussen 15 minuten voor aanvang training en start training op telefoonnummer 0497-572679. Dit is vooral voor de jeugdspelers essentieel, anders maken de trainers zich (onterecht) zorgen dat er iets (onderweg) gebeurd is.

Op tijd komen

Zorg dat uw kind op tijd op de trainingen en wedstrijden verschijnt. Om op tijd te kunnen beginnen is het belangrijk om ruim voor aanvang aanwezig te zijn zodat omkleden en sportschoenen aandoen klaar is voor de training of ingespeeld aan de wedstrijd begint. Indien uw kind de aanvangstijd van trainingen niet kan halen, maak dan afspraken met de trainer hierover zodat we dit weten en er rekening mee kunnen houden. Voor de competitie en toernooien is het belangrijk dat uw kind tenminste 45 minuten voor de wedstrijden beginnen aanwezig is.

Tafeltennis is een complexe sport

Tafeltennis is een complexe sport waarbij motoriek, concentratievermogen, uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen, reactievermogen en mentale veerkracht flink op de proef worden gesteld. Het aanleren van de basistechniek duurt afhankelijk van het talent enkele weken tot maanden. Daarna wordt er uitgebouwd met gevarieerde oefeningen om voor elke bal goed te staan en foutloos te leren spelen. Bij velen is dit een oneindig maar leuk proces van leren en optimaliseren. Het aanleren van tafeltennistechniek gaat het best bij een goede lichaamsbeheersing en een rustige omgeving. Bij jeugdtrainingen is het niet eenvoudig om de zaal rustig te houden, maar is wel een onderdeel waar heel veel aandacht aan wordt gegeven. Wij vragen ouders om hier ook actief aandacht aan te schenken zodat we samen werken aan goede tafeltennisomstandigheden voor alle kinderen die in de zaal aanwezig zijn.

Persoonlijke doelen

De trainingen zijn voor alle leden in groepsverband, maar er is voldoende ruimte voor persoonlijke doelen van gevorderde spelers. Indien uw kind persoonlijke tafeltennisdoelen wil stellen om zijn/haar spel op een bepaalde manier of versneld te ontwikkelen vernemen wij dat graag. 

Spelregels

De spelregels van tafeltennis zijn voor ouders die nog niet eerder met tafeltennis te maken hebben gehad vaak complex. De spelregels van tafeltennis worden op deze pagina uitgelegd.

Ouderavond

De club organiseert een paar keer per jaar een ouderavond. Op deze avond kunt u vragen stellen en uw ideeën kenbaar maken in een groep met alle aanwezige ouders. U krijgt via email een uitnodiging voor de ouderavonden.

Commissies

Een vereniging kan niet zonder commissies en in het bijzonder vragen wij uw aandacht voor de commissie werving en behoud. Wij als club willen graag dat kinderen die beginnen met tafeltennissen dit in een veilig klimaat kunnen doen, doorgaan en blijven tafeltennissen. De jeugd heeft immers de toekomst. In de commissie werving en behoud kunnen ook kinderen en ouders zitting nemen en wij vernemen graag of u als ouder daar eventueel interesse in heeft. Wilt u als ouder tafeltenniscoach worden neem dan contact op met de technische commissie

Competitiewedstrijden en toernooien

Tafeltennis is een wedstrijdsport en het spelen van wedstrijden is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de tafeltennisvaardigheden. Indien uw kind voldoende ontwikkeling heeft laten zien zullen wij adviseren om uw kind competitiewedstrijden en toernooien te laten spelen. De vereniging vraagt ouders kinderen actief te stimuleren om wedstrijden te gaan spelen zodra de Technische commissie aan geeft dat uw kind voldoende ontwikkeling heeft gemaakt om onder begeleiding van een coach wedstrijden te gaan spelen.  De wedstrijden zijn meestal op zaterdag en betreft in het geval van competitiewedstrijden 10 wedstrijden (5 thuis-wedstrijden en 5 uit-wedstrijden). Daarnaast worden er tafeltennistoernooien georganiseerd die wij als vereniging promoten om aan deel te nemen. Voor ieder kind is deelname aan wedstrijden leuk en leerzaam en u bent als ouder van harte uitgenodigd om te komen supporteren.

Aanwezigheid bij competitiewedstrijden

Indien uw kind zich heeft aangemeld om competitiewedstrijden te spelen is het belangrijk dat uw kind in de periode eind Januari t/m April en September t/m December - muv. schoolvakanties -  op zaterdag beschikbaar is om competitiewedstrijden in teamverband te spelen. Een team bestaat uit minimaal 3 jeugdleden en gemiddelde competitiewedstrijd in de jeugdcompetitie duurt ca 3,5 - 4 uur zonder evt reistijd. Voorafgaand aan het nieuwe competitieseizoen kunt u samen met uw kind verhinderingen opgeven en aan het begin van elk competitieseizoen verstrekken wij een planning waarin wij aangeven op welke zaterdagen wij uw kind verwachten.  Hierbij proberen we rekening te houden met de opgegeven verhinderingen. Zet deze data ook in uw agenda zodat u weet wanneer uw kind verwacht wordt bij de tafeltennis en u daar rekening mee kunt houden indien u iets met uw kind wil gaan doen. Indien uw kind in een team ingedeeld is met meer dan 3 jeugdleden, zal uw kind niet elke week hoeven te spelen. Het is dan fijn als uw kind zijn/haar team komt aanmoedigen.  

Zaterdag baantjes

Iedere ouder krijgt er vroeg of laat mee te maken dat uw kind een baantje wil. Zaterdagbaantjes zijn heel erg populair bij de jeugd maar een uitdaging voor elke sportvereniging die op zaterdag haar wedstrijden speelt. Het is belangrijk dat als lid van de tafeltennisvereniging er voldoende ruimte blijft om wedstrijden te spelen. Wij vernemen graag welke afspraken u heeft gemaakt met uw kind m.b.t. het evt. zaterdagbaantje en actieve deelname aan sportwedstrijden.

Is er iets gewijzigd?

Aan het einde van elke seizoenshelft (voorjaar/najaar)  ontvangen alle actieve leden een email met het verzoek om op te geven voor de volgende periode t.a.v. competitie, trainingen en activiteiten. Voor jeugdleden verzoeken wij dit altijd samen met de ouders in te vullen. Het bestuur verzoekt alle leden dit formulier altijd en tijdig in te vullen en hiermee keuzes te bevestigen zodat we weten of er iets veranderd is. Indien er iets tijdens het seizoen wijzigt (bv ziekte of een andere onverwachte gebeurtenis) waardoor uw kind (tijdelijk) niet kan spelen, of gaat u verhuizen of wijzigt het e-mailadres dan is het belangrijk dit direct door te geven aan het secretariaat.

Vragen

Indien u als ouder vragen heeft dan nodigen wij u uit om deze kenbaar te maken. Er zijn diverse mogelijkheden.